Dit jaar is omgevlogen en er is weer veel gebeurd en ik heb erg veel geleerd. Zo ben ik dit jaar wel erg uit mijn comfort zone getreden. Waar ik verleden jaar veel op mijn eigen werkplek heb ondernomen en met mijn eigen doelgroep, heb ik het dit jaar meer buiten de stichting waar ik werk gezocht.

Het presenteren/gastles geven is me alleszins meegevallen, maar ik heb wel gemerkt dat het er erg aan ligt of ik de stof goed beheers. Met name de eerste en de laatste presentatie gingen erg goed, maar bij de laatste waren er toch een aantal momenten waarvan ik vond dat meer kennis over de onderwerpen gewenst was. Goede leer voor de volgende keer dus.

Ik wilde ook mijn netwerk vergroten, andere mensen en mogelijkheden op het gebied van voeding leren kennen. Tijdens de gastlessen, docentes leren kennen, die enthousiast waren over mijn lessen en toegezegd hebben mij nog een keer uit te nodigen en mij vroegen of lesgeven niets voor mij was. Hier ging ik van groeien hoor. In verband met het vergroten van mijn netwerk en zien wat er allemaal te koop is op het gebied van voeding, heb ik me ingeschreven voor de college reeks FUTURE of FOOD.  Ik vond het proces van het op de markt brengen van novel foods ook wel interessant, wetgeving en onderzoek, maar ook personalized food (en dan in verband met ziekte) vind ik zeer interessant.

Mijn praktijkuren voor volgend jaar wil ik graag weer vullen met voorlichting, bijvoorbeeld aan mensen met COPD en ik zou iets voor de Moerman vereniging willen doen. Ik heb namelijk in het clubblad gelezen dat ze nu met een onderzoek bezig zijn, over de invloed van voeding (het dieet) op kanker en hier zou ik graag aan meehelpen.

Ook de cliënten waarmee ik werk zijn aan bod gekomen dit jaar.  Dit jaar stond in het teken van de kookworkshops met cliënten en hoe je toch lekker kunt eten, ook al is het gezond. De fruitsessies bevallen erg goed, dat wil zeggen dat de cliënten het leuk vinden om erover te praten en vooral het fruit op te eten wat ik meeneem. Ik wil uiteindelijk meten of het gewerkt heeft en de cliënten door deze manier van voorlichting/beïnvloeding zelf fruit mee gaan nemen,  dus daar ga ik voorlopig mee door, totdat we alle gangbare soorten fruit gehad hebben.

Ik vind de invloed van voeding op ziekte heel erg interessant, voornamelijk omdat ik er zelf mee te maken heb gehad en nog mee te maken heb. Ik ben er van overtuigd dat de juiste voeding bepaalde ziektes kan voorkomen of zelfs genezen. Dit is voor sommige ziektes en aandoeningen natuurlijk al wetenschappelijk onderbouwd, maar als het ook voor kanker zou kunnen…..en eigenlijk is het mijn droom om aan de wieg te staan van het bewijs dat voeding dit kan. Vandaar mijn interesse in de Moerman vereniging en het Moerman dieet, wat gevolgd kan worden bij kanker en waarvan dr. Moerman beweerde dat het kanker kan genezen. Ik realiseer me ook, dat dit niet erg realistisch is, dus daarom droom ik ook nog iets anders…..

Inmiddels ben ik bij een bijeenkomst van de Moerman vereniging geweest, maar het onderzoek waarover zij schreven in het clubblad, bleek iets heel anders te zijn dan dat ik mij voor had gesteld, nl. de succesverhalen documenteren en onderzoeken van mensen die genezen zijn van kanker door het volgen van het dieet.

Waar zij mee bezig waren was een keuzehulp voor de kankerpatiënt, bijvoorbeeld welke behandelingen er allemaal zijn (regulier en alternatief) en of je een behandeling kunt uitstellen of weigeren, en waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld psychische hulp. Deze keuzehulp wordt ontwikkeld om het imago van de Moerman vereniging te verbeteren, het een professioneler aanzien te geven en het uit de kwakzalverij hoek te krijgen.

Ik vond dit niet bij mijn opleiding passen op dit moment, omdat het meer over de organisatie van de zorg rond de kankerpatiënt gaat, dan over het dieet zelf, dus de voeding. Het blijft dus bij die ene keer.

Wat ik hiervan wel weer heb meegekregen en heb ontdekt is dat er naast evidence based onderzoek nu ook context based practice als onderzoeksmogelijkheid gezien wordt, zie link https://www.raadrvs.nl/uploads/docs/Zonder_context_geen_bewijs.pdf. Dit is een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving uit 2017. Hier hebben we het niet over gehad op de opleiding, sowieso weinig over alternatief, zoals bijvoorbeeld orthomoleculair, gebruik van kruiden, of voeding uit de Chinese traditie of de Ayurvedische. Ik mis dat wel in de opleiding, er mag van mij best meer op trends, hypes en nieuwe (of oude) denkwijzes over voeding ingegaan worden.

Het meest verrassend om te doen waren eigenlijk de gastlessen/presentaties. Ik wilde dit gaan oefenen om meer zelfverzekerder te worden hierin, en daardoor een betere en meer natuurlijke houding te krijgen (ook in verband met het geven van een pitch). Maar het blijkt dat ik dit toch wel heel erg leuk vind, zo leuk dat ik me hier toch wel verder in wil specialiseren. Het overbrengen van kennis over gezonde voeding op een manier die passend is voor verschillende doelgroepen vind ik een geweldige uitdaging. Wat ik fijn vind is dat ik me steeds weer moet verdiepen in de onderwerpen waar het over gaat in de les of presentatie, hierdoor blijft dit bij mezelf ook beter hangen en breid ik mijn eigen kennis ook uit.

Tijdens een studie-opdracht over voorlichting ben ik in aanraking gekomen met een JOGG regisseur en dit heeft mij op het idee gebracht om daar mijn praktijk uren voor het derde jaar proberen in te zetten. Er is een mail onderweg als ik dit schrijf, voor een afspraak met een JOGG regisseur.

Ook wil ik contact zoeken met het Longfonds over voedingsvoorlichting. Ik wil uitzoeken of ze dit al geven, en zo ja, een voorlichting bij gaan wonen en vervolgens er aan werken om er zelf voorlichting te gaan geven. Hier moet ik nog stappen voor ondernemen, ik focus me eerst op de JOGG, want dit lijkt me toch het leukst.

Ik vond het moeilijk om te bepalen waar ik nu uiteindelijk naar toe wil met deze opleiding, welke richting ik op wil. Het eerste jaar was mijn werkgever nog zeer bepalend, ik krijg een deel van de opleiding vergoed, dus voelde ik mij ook enigszins verplicht iets met en voor de doelgroep (verstandelijk beperkte mensen), waar ik nu mee werk, te doen.

In het eerste jaar is mij eigenlijk al duidelijk geworden dat diëtiste niet echt mijn ding is, omdat ik merkte dat één op één consulten met een diëtiste niet veel uithaalden bij mijn huidige doelgroep. Daardoor ben ik gaan zoeken naar manieren waarop deze mensen getriggerd worden om toch aan hun gewicht en gezondheid te denken, en merkte dat voorlichting (het geven van kennis, het erover praten en het blijven herhalen) enigszins werkt. De cliënten zijn natuurlijk ook afhankelijk van de begeleiding en tijdens de gastlessen/presentaties die ik nu op de opleidingen heb gegeven zie ik dat mensen vaak niet goed weten wat nu gezonde voeding is. Mijn creativiteit en plezier in vormgeving word hierdoor ook aangesproken; bijv. het maken van een aansprekende powerpoint presentatie en het uitvinden van een leuke activiteit waar voor de doelgroep op een begrijpelijke manier kennis over voeding gebracht wordt. Zo is mijn interesse voor een voorlichtersrol geboren. Het zou wel een interessant onderwerp zijn voor mijn afstudeeropdracht, om te onderzoeken of bijvoorbeeld groepsconsulten of voorlichtingsactiviteiten over voeding die frequenter terugkomen dan de consulten, meer resultaten opleveren.

Wat ik op professioneel vlak moeilijk vind, is het inschatten hoeveel geld je nu moet vragen voor een voorlichting of presentatie, hier moet ik me meer in gaan verdiepen. Ook vind ik het eng om bijvoorbeeld freelancer te worden, of om voor mezelf te beginnen. Hier denk ik over na omdat mijn leeftijd denk ik wel een rol gaat spelen bij het vinden van een baan, maar ik hoop dat mijn enthousiasme en gedrevenheid voor het tegendeel zullen zorgen. Want om eerlijk te zijn heb ik toch wel graag de zekerheid van een vaste baan. Ondernemend (in de zin van actie ondernemen) ben ik genoeg, ik ga voor wat ik zou willen. Ik leg contacten en probeer dingen uit, doe ervaring op en wat ik eng vind ga ik niet uit de weg.

Conclusie: voorlichting is mijn focus voor de praktijk van het 3e jaar (en waarschijnlijk ook de stage), met een voorkeur voor JOGG en uitzoeken hoe en of er iets gedaan wordt met voedingsvoorlichting door het Longfonds en toch ook voor mijn huidige doelgroep manieren en activiteiten blijven verzinnen over voorlichting met betrekking tot gezonde voeding, net zolang tot ik allemaal slanke en gezonde cliënten heb. (grapje)

Feedback website door Eva Halima Sebbar, communicatiedeskundige
Feedback op website van Nicole van Beek, docent Zadkine college

Het is ook wenselijk om feedback te krijgen op mijn praktijkbezigheden, dus dit heb ik gevraagd aan een docente waar ik de presentatie heb gegeven en een communicatiedeskundige, die mij op weg heeft geholpen met mijn website, die nog niet af is overigens. Ik heb een nieuwe website aangemaakt voor dit jaar, maar er gaat altijd meer tijd in zitten dan je bedacht had. Ik heb ervoor gezorgd dat al de informatie over de invulling van de SLB-uren  erop staat, maar de lay-out laat nog veel te wensen over…dat besef ik maar al te goed. Hier wordt aan gewerkt…….