Op mijn werk zijn er niet zo veel cliënten die fruit meenemen. Ook thuis fruit eten laat te wensen over, dit is ook naar voren gekomen tijdens het onderzoek voor het project Gezond in Beweging uit mijn vorige SLB periode. Daarom heb ik de FRUITSESSIES in het leven geroepen. Elke week een ander stuk fruit, waar we over gaan praten, het gaan tekenen of schilderen en het uiteindelijk op gaan eten.

Ik ben benieuwd of het proeven van, de voorlichting en het praten over fruit resulteert in het vaker meenemen van fruit naar de dagbesteding. De fruitsessies worden steeds op dezelfde groep gedaan, met dezelfde acht mensen, zodat het goed te meten is. Er zijn nu twee personen die elke week fruit van huis meenemen en één persoon die af en toe fruit meeneemt.

Sessie over de KIWI

De eerste keer hebben we het over de KIWI gehad. Ik had wat vragen vooraf geformuleerd, maar er kwamen toch ook heel wat vragen van de cliënten zelf, bijvoorbeeld wat zijn die zwarte pitjes nou? En hoe krijgt de kiwi nou zelf te eten? Ook het verhaal van de mannetjes en de vrouwtjes kiwi kwam voorbij…..en dat de bijtjes hier zorgen voor de kiwi-kindjes. Kortom een interessant en enerverend gesprek over de KIWI.

Over de fruitsessies worden ook gedichten gemaakt door de cliënten waarmee ik werk. Hieronder een gedicht over de kiwi.

KIWI

Kiwi in een smoothie

Kiwi in een milkshake

Kiwi in een vlaai

In het midden een ster

Groen, zwarte pit en sappig.

Miriam Schipper

BANAAN sessie

De tweede keer ging het over bananen, dit was de keus van de cliënten. Dus voordat ik naar mijn werk ging, even langs de supermarkt om het fruit van de dag te kopen. Gewapend met een lijstje met vragen en de bananen het gesprek weer aangegaan, het was weer leuk en leerzaam. De vorige keer werd er gevraagd wat die zwarte pitjes in de kiwi nou waren. Ik uitgelegd dat dat de zaadjes zijn, en nu kwam natuurlijk de vraag waar zitten de zaadjes van de banaan? Dit moesten we even opzoeken….oke vermeerderen zich door middel van wortelstokken…..sommige dingen zijn moeilijk uit te leggen. We hebben het er maar op gehouden dat het takken onder de grond zijn en dat hier weer nieuwe plantjes uit groeien. Daarna zijn we weer gaan tekenen en hebben we de bananen heerlijk opgegeten.

Gedicht over de banaan:

BANAAN

De BANAAN is klein

En ook heel erg fijn

BANAAN gaat naar de maan

Ik zie hem gaan

En BANAAN is geel

Caroline Eijke