Samen met een collega-student  Voeding en Dietetiek heb ik in naam van de stichting PUSH een gezonde traktatie workshop gehouden voor ouders van kinderen van de basisschool De Bron in Hellevoetsluis.

Na een  korte powerpoint presentatie over overgewicht bij kinderen, wat overgewicht kan veroorzaken,  het suikergehalte in de meeste traktaties en het feit dat er meestal zo’n 30 kinderen in de klas zitten (dus heel vaak extra calorieën), konden de ouders aan de slag met het maken van een gezond alternatief.

Er zaten wat voorbeelden in de powerpoint presentatie, maar we spoorden de deelnemers aan om zelf iets te verzinnen of te zoeken op internet. Dit heeft tot superleuke en vooral SUPERGEZONDE traktaties geleid.

De meeste bezwaren waarom zo’n traktatie in de praktijk niet haalbaar is, waren de tijd (’s ochtends wel heel vroeg opstaan, omdat de avond ervoor maken vaak niet mogelijk is in verband met verkleuring van het fruit) en de kosten (vaak kosten groente en fruit duurder dan snoep).

Toch heeft deze workshop wel bijgedragen aan het besef dat er wel anders getrakteerd kon worden, lekker maar toch gezond. De ouders werden zich toch wel meer bewust na het zien van de powerpoint, het filmpje over de suiker, het feit dat de docenten ook voor het blok werden gezet, de zoete traktatie eten of weigeren, wat niet leuk is voor het kind dat trakteert.