Doorgaanz is een dagbestedingslocatie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Deze locatie valt onder stichting Zuidwester, mijn huidige werkgever. Mensen met NAH hebben vaak moeite met koken van een (gezonde) maaltijd en mede daarom kan er een keer per week een maaltijd genuttigd worden op het steunpunt, welke samen met de begeleiding bereid wordt.

De kerstdagen kwamen in zicht en de meesten zouden deze in eenzaamheid doorbrengen. Dit was de reden dat de begeleiding mij had gevraagd om samen een gezond maar lekker menu samen te stellen en te vervaardigen. Uiteraard heb ik ja gezegd en het kerstmenu (geserveerd op kerstavond), zag er als volgt uit :

menu kerstdiner

Het was een gevarieerd en veelomvattend menu, want wij wilden zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de wensen van de cliënten. Zo was er iemand bij die vegetarisch was en iemand die gepureerd voedsel moest hebben (vandaar ook de aardappelpuree), maar deze persoon wilde ook graag kip hebben, dus hebben wij ter plekke het voorgerechtje met kip en fruit gepureerd en wat kip overgehouden om samen met de stoofpeertjes te pureren. Een ander wilde weer graag garnalen en het overgrote deel wilde graag draadjesvlees, ook iets wat (bij navraag) niemand meer zelf maakt, terwijl het juist de generatie van draadjesvlees is. Groente is ook een “vergeten groente” geworden, dus vandaar dat wij twee soorten op het menu hadden en ook nog de stoofperen, waar overigens unaniem voor gekozen werd.