De reeks The Future of Food gehouden op verschillende locaties in Den Haag en georganiseerd door de Future Academy The Hague. Hoe kunnen we in de toekomst 10 miljard mensen voeden?” deze vraag staat centraal in de reeks. De vraag wordt benaderd vanuit de vijf A’s die het
Centre for Studies in Food Security hanteert. Deze vijf A’s delen voedselzekerheid op in vijf aspecten: Availability (beschikbaarheid), Accessibility (toegankelijkheid), Acceptability (aanvaardbaarheid), Adequacy (geschiktheid) en Agency (ruimte voor actie).

Ik heb ervoor gekozen om deze reeks te volgen omdat ik wil zien wat er in het bedrijfsleven op het gebied van voeding te doen is, om (nog meer) ideeën op te doen over de mogelijkheden wat ik zou kunnen doen met deze opleiding. Je ontmoet ook andere mensen, die misschien nuttig kunnen zijn voor als ik een stageplek of een baan zoek als de studie klaar is.

3 mei 2018

De eerste avond van deze reeks begon goed, de locatie was de strandtent Day by Day in Scheveningen. De mooie zonsondergang hadden we alvast in the pocket.

Op het menu stond een zeewierburger met friet.

Spreker Niek Koning opende de avond met een krachtig verhaal over de eerste 2 A’s Availability en Accessibility. In zijn visie moesten de derde wereldlanden meer investeren in landbouw, als dit eenmaal op gang is, dan bouwt een hele industrie zich er omheen. De landen die dit hadden gedaan hadden minder armoede en dus betere toegankelijkheid tot voedsel. Maar de groeiende wereldbevolking gooit ook roet in het eten…..uiteraard…. dus oplossingen hiervoor zijn misschien te vinden in ander (nieuw) voedsel en dan met name de eiwitbronnen.

Er waren nog 4 panelleden die deze avond hier verder op in gingen, Ira van Eelen, expert op het gebied van kweekvlees.  Kim Voogd werkt in crisisgebieden en verteld hoe men daar aan voedsel (m.n. eiwitbronnen) komt. We horen, door vindingrijkgheid (men probeert overal overal gewassenen te verbouwen met gesmokkelde plantenzaadjes) en door geld. Jordi Bekker vertelt ons vervolgens wat voor rol eiwitshakes in crisisgebieden (oorlog of hongersnood) kunnen spelen, en of deze shakes onze toekomstige maaltijden worden. Schoon drinkwater werd hierbij als probleem genoemd.

Tot slot neemt Marjolein van der Spiegel, expert op het gebied van novel food wetgeving, vertelt ons dat het heel lang duurt voordat een nieuw voedingsproduct op de markt kan komen. Voordat het begon raakte ik in gesprek met haar. De eiwitshakes vond ik ook een interessant onderwerp, dit is ook iets wat zou kunnen in de personalisatie van voeding of op het gebied van ziektes.

17 mei

De tweede bijeekomst ben ik, wegens omstandigheden, niet naar toe gegaan.

31 mei 2018

De 3e avond van de collegereeks was een actieve avond, we moesten zelf aan de slag. Na een welkomstdrankje  (een mix van sap en kruiden)

werden we ingedeeld in twee groepen en groep A werd direct aan het werk gezet met het koken van onze eigen maaltijd.

Het thema van deze avond was adequacy > geschiktheid van voeding. Er waren 2 sprekers die werkzaam die zich bezig hielden met de personalised nutrition. Voordat we gingen eten konden we ook nog onze glucosespiegel laten bepalen.

De eerste spreker was een diëtiste, zij vertelde over macro- en micronutriënten en zij liet ons squads maken…..en zij vertelde over gepersonaliseerde voeding, gebaseerd op lifestyle, fenotype en genotype. Dit laatste was wel heel interessant, voeding op basis van je DNA.

De andere spreker onderzocht of de consument hier wel voor open zou staan. Er kwamen vragen uit het publiek; komt voeding op basis van je DNA wel door de privacy wet? En misschien is dat wel iets wat de zorgverzekeraars van je gaan eisen, maar hoe gaan die dat dan controleren? Kortom het was weer een zeer boeiende avond, alhoewel de sprekers niet lang de tijd hadden, want het koken door de eerste groep liep wat uit en de tweede groep moest ook nog een deel van de maaltijd bereiden.

Aan het eind van de avond heb ik de sprekers gevraagd om een visitekaartje…..na nog een leuk gesprekje met ze te hebben gehad ben ik moe maar voldaan weer naar huis gegaan.