Powerpoint Presentatie GASTLES MMZ3
Feedback van Nicole van Beek, docente Zadkine college

Oefenen met presenteren, het delen van kennis (en hiermee ook weer het opfrissen van kennis) en interactie met mensen. Ik wilde een presentatie over gezonde voeding gaan houden op de interne opleiding voor medewerker maatschappelijke zorg (MMZ). Voor mezelf om te oefenen maar ook omdat ik het belangrijk vind dat hier mee gedaan wordt in de opleiding, want een heel groot percentage mensen met een verstandelijke beperking heeft overgewicht. Ik zie ze elke dag de pakjes Liga en Wicki en boterhammen met pasta en hagelslag.

Toevallig kwam ik bij een workshop die ik zelf moest volgen de docente van de MMZ opleiding tegen en het was geregeld. Zo kwam het dat ik op 17 november voor de klas stond met een presentatie over obesitas en welvaarziekten.

De powerpoint presentatie is hieronder te zien en ook een verkorte versie van de presentatie zelf (de lange versie is te zien onder de link op youtube).
Ik vond het in het begin best wel eng, maar al gauw “zat” ik in mijn verhaal en ging het best soepel.
Ik kreeg als feedback van de docente dat ik iets meer had kunnen checken of het herkenbaar was voor de leerlingen, of zij dit ook zien bij de cliënten waarmee ze werken. Uiteraard heb ik dit toegepast bij de volgende presentaties.

Powerpoint Presentatie GASTLES CIOS

Nog voordat ik de 1e presentatie gegeven had kreeg ik van een klasgenoot de vraag of ik samen met haar een presentatie gezonde voeding met betrekking tot sport wilde geven op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders).  Dit was wel een tikkie spannender om te doen, de leeftijdsgroep was tussen de 15 en 18 jaar dus hoe maak je het zo boeiend dat je hun aandacht vast blijft houden.  Nou ja, de klasgenoot die mij vroeg en ik hebben het voedingsgedeelte over de macro- en micronutriënten verzorgd en onze topsporter uit de klas heeft het gedeelte over voeding en sport gedaan. We moesten erg opletten dat we niet teveel jargon gebruikten en het begrijpelijk moesten maken voor deze leeftijdsgroep, heel anders dan de vorige presentatie die ik gehouden heb. Ik gebruikte de term COPD, maar ze wisten niet wat dit betekende, dit is dus een goed voorbeeld van goed kijken naar de basiskennis en leeftijd van je doelgroep.
Met de oplettendheid en het aandachtig luisteren ging het prima, met de KAHOOT quizz, werden er veel goede antwoorden gegeven, dus dit was een goede graadmeter. Ook hier weer een de powerpoint en een filmpje van de presentatie/gastles.

Powerpoint presentatie gastles MMZ4
Vragenlijst feedback met antwoorden

De derde gastles heb ik gegeven voor een klas van ook weer de interne MMZ opleiding maar dan op niveau 4. Hiervoor werd ik gevraagd door een collega die deze opleiding volgt. Dit ging ook weer over obesitas en welvaartziekten. Ik heb hier een keer de fout gemaakt dat ik antwoord gaf op iets wat ik eigenlijk niet meer zeker wist. Volgende keer gewoon zeggen dat ik het niet weet. Ik heb in de 1e en in deze gastles, de mensen suikerklontjes laten tellen om inzichtelijk te maken hoeveel suiker er in producten zit. Ik had appelmoes meegenomen en degene die hier de suikerklontjes van moest tellen, schrok ervan hoeveel er in zat. Ze vertelde dat ze bij een aantal cliënten de medicatie altijd met appelmoes gaf, maar dat ze het nu met iets anders zou geven. Kijk…dit vind ik nou mooi, mensen bewust maken.

Hier ook weer de powerpoint maar helaas geen filmpje, er is iets mis gegaan met de opname. Wat ik wel heb van deze gastles, is de feedback van een aantal leerlingen die aanwezig waren en gelukkig zijn er nog foto’s gemaakt…..als bewijs.